Zablude o promjeni ulja u mjenjaču

Zablokiran motor najčešći je rezultat nepažnje koji je povezan sa starim uljem. Kada ne slijedite preporuke proizvođača i zaboravite na mijenjanje ulja, kvar motora može biti vrlo skup problem. Vozači koji nisu zaljubljenici u automobile, već tretiraju svoje automobile kao alat, rijetko kada su svjesni potrebe za mijenjanjem ulja u mjenjaču. Ako je suditi prema praznovjerjima vezanim za automobile, neki ljudi tvrde da je to nepotreban trošak. Mnogi vozači misle da je mijenjanje ulja u mjenjaču potrebo samo kod automobila koji se koriste često i na načine gdje se ne obazire na vijek trajanja, npr. taksi, ambulantna ili policijska vozila…

Zašto promijeniti ulje u mjenjaču?

Ulje u mjenjaču ispunjava mnoge funkcije. Ne samo da podmazuje pojedinačne elemente kako bi se znatno smanjilo trenje, nego i hladi zagrijane podsklopove, kao što i ublažava i smanjuje trošenje zupčanika. Osim toga, smanjuje vibracije, štiti od korozije i održava sve čistim. Ulje mora imati odgovarajuće parametre prilagođene određenom automobilu. Različite vrste će se koristiti za mjenjač u gradskom i sportskom automobilu ili u komercijalnom vozilu gdje su opterećenja znatno veća. Ulje se ne smije pjeniti niti negativno utjecati na brtve i druge nemetalne elemente. Također treba imati odgovarajuću konzistenciju i svojstva podmazivanja bez obzira na temperaturu.

Promjena ulja u automobilu s automatskim mjenjačem

Proizvođači automobila tvrde da bi ulje mjenjača koje je dodano u tvornici trebalo biti dovoljno za cijeli vijek trajanja automobila. Budući da je tvrdnja relativno nejasna, možemo odgovoriti na isti način: „Da, ali samo ako je vijek trajanja 150 hiljada kilometara.”. Ne znamo smatraju li proizvođači automobila da su njihovi automobili tako kratkog vijeka trajanja ili namjerno dovode kupce u zabludu kako bi profitirali od popravaka. Mnogi nezavisni stručnjaci i procjenitelji tvrde da je optimalna kilometraža nakon koje biste trebali promijeniti ulje u automatskom mjenjaču između 60 i 100 tisuća kilometara. Naknadne promjene trebale bi se činiti češće, nakon svakih 40 do 60 hiljada kilometara. Što je stariji automobil, to je preporučljiva češća promjena, čak svakih 30 do 40 tisuća kilometara. Kako izgleda sam proces izmjene ulja?

Nažalost, promjena ulja kod automatskog mjenjača nije jednostavna, što cijeli proces čini skupim. Ipak, trošak će biti niži nego u slučaju popravka ili zamjene pokvarenog automatskog mjenjača. U većini slučajeva, moderni automatski mjenjači su dizajnirani na takav način da je, kako bi se promijenilo ulje, potrebno u potpunosti rastaviti mjenjač i to ponekad gotovo do njegovih najmanjih dijelova.

KLIJENTI O NAMA